©2009 Domistyle, All rights reserved.
Lakefront Living

Goals: Convert an 80’s lakeside summer cabin into a year-round, full time home for a couple approaching retirement and their frequent houseguests.

Note: The bath project is highlighted in its respective web site section.

This 1980’s beach cottage was completed stripped down to the framing to allow for a major addition and a total overhaul of this home turning it into a permanent residence. The architect’s solution involved an upper story expansion. Zoning regulations played a big part in deciding what could be built. Raising the roof to create space over the carport added generous bedroom and office spaces on the second floor. An interesting bump out, visible from the street, adds square footage to the new upstairs bathroom while flooding it with light.

With all of the major living spaces having an unobstructed view of the lake, the materials were chosen to enhance the visual connection between the interior and exterior views. A palette of browns and blues relate nicely with the water and trees outdoors.

In the kitchen, simple shaker style cabinet doors in quarter-sawn oak with a brandy stain were selected. The cabinetry incorporates tray dividers, active corner hardware, recycle bins, and a stepladder in the toe-kick area. Two appliance garages conceal countertop appliances creating a clean, streamlined look. The travertine backsplash is accented with glass tile that brings in the soft hue of the lake, and the focal point is a trio of bronze nautilus shell tiles. The concrete countertops in a warm chocolate-walnut hue have fossils embedded throughout, and a few shell cabinet knobs pull the whole look together and compliment the owner’s fossil collection.

The living room is focused on a very contemporary gas fireplace with a custom concrete surround and hearth. Again, ammonites were embedded in the concrete to carry the dominant theme across the room. The rich brown colors mimic the tree colors within the view.

Throughout the house, Hubbardton Forge light fixtures add a handcrafted look to these elements. The hand-forged steel and blown glass add a genuine look of quality. Their interesting and unusual three-dimensional shapes give the rooms an artistic touch.

The metal staircase with its blocky wood treads adds to the Northwest Contemporary Craftsman style of the house. This leads to a balcony library holding books on “floating” shelves. The strong vertical and horizontal lines create visual interest that spans the two floors.

Teragren’s Synergy Stranded Bamboo flooring was used in all rooms except the bathroom on the main floor. This flooring has held up well to the sand and water that comes in from the beach as well as the dog traffic. Its deep caramel color adds a rich, solid feel to the interior.

> Enlarge Lakefront Living #1
Project Portfolio
> Enlarge Lakefront Living #2
> Enlarge Lakefront Living #3
> Enlarge Lakefront Living #4
> Enlarge Lakefront Living #5
> Enlarge Lakefront Living #6